Ο αστεροειδής 1999 RQ36 ίσως χτυπήσει τη Γη το 2182


asteroid impact

Με πιθανότητα 1 στις 1.000, ο εν λόγω αστεροειδής ίσως συγκρουστεί με τη Γη την περίοδο 2169 – 2199, ίσως στις 24 Σεπτεμβρίου 2182.

Οι επιστήμονες, μελετώντας την τροχιά του αστεροειδή 1999-RQ36 (ο οποίος ανακαλύφθηκε το 1999), υπολογίζουν ως αρκετά πιθανή μια όχι-και-τόσο-θετική-για-εμάς «συνάντησή» του με τον πλανήτη Γη. Το ουράνιο αυτό σώμα, έχει πλάτος περί τα 493 μέτρα (παλαιότερα υπολογίζονταν 560 μέτρα). Μπορεί ο αστεροειδής να σας ακούγεται μικρός, αλλά σίγουρα είναι πολύ επικύνδυνος, καθώς κινείται με την διόλου ευκαταφρόνητη ταχύτητα των 45.000 χλμ/ώρα και θα μπορούσε να προκαλέσει εκτεταμένη καταστροφή: Η πιθανότητα το κοντινό πέρασμα του αστεροειδή να μετατραπεί σε σύγκρουση (ή ορθότερα, πρόσκρουση) την συγκεκριμένη ημερομηνία – 24 Σεπτεμβρίου 2182 – είναι λίγο μικρότερη, ήτοι μια στις 3.570.

Ο αστεροειδής 1999 RQ36 ανήκει στην κατηγορία των Potentially Hazardous Asteroids (PHA), που αποτελείται από περιπλανώμενα στο ηλιακό σύστημα σώματα τα οποία, βάση της τροχιάς τους, κινδυνεύουν να συναντηθούν με τη Γη και μπορούν να προκαλέσουν ζημιά. Η τροχιά του 1999 RQ36 καταγράφεται από 290 διαφορετικά τηλεσκόπια και 13 ραντάρ, αλλά πάλι είναι δύσκολο να προβλεφθεί, λόγω του φαινομένου Yarkovsky. Η επίδραση Yarkovsky – το όνομά προέρχεται από τον Ρώσο μηχανικό IO Yarkovsky , ο οποίος πρότεινε τη θεωρία γύρω στο 1900 – με την οποία περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο ένας αστεροειδής αποκτά κεκτημένη ταχύτητα από τη θερμική ακτινοβολία που εκπέμπει.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν οτι οποιαδήποτε προσπάθεια αλλαγής της πορείας του αστεροειδή με τεχνητά μέσα θα πρέπει να γίνει πριν το 2080. Κάθε προσπάθεια μετά από αυτή την ημερομηνία θα είναι εξαιρετικά αμφίβολη.

Η NASA πάντως, το 2016 θα εκτοξεύσει ένα διαστημόπλοιο στα πλαίσια του προγράμμαος Origins-Spectral Interpretation-Resource Identification-Security-Regolith Explorer (OSIRIS-Rex), με αποστολή να «συναντηθεί» με τον αστεροειδή 1999-RQ36 το 2019, να πάρει δείγματα από αυτόν και να επιστρέψει στη Γη το 2023. Μάλιστα διοργάνωσε και έναν διαγωνισμό για μαθητές (ο οποίος έληξε στις 31.12.2012) για να δώσουν ένα πιο βατό όνομα στον αστεροειδή 1999-RQ36. Το όνομα που επιλέχθηκε θα εγκριθεί και θα ανακοινωθεί τον προσεχή Απρίλιο.

Πώς θα μπορούσαμε να απωθήσουμε έναν αστεροειδή;

  • Πυρηνική έκρηξη – Εάν πλήξουμε εγκαίρως τον αστεροειδή με μια πυρηνική βόμβα θα μπορούσαμε να μεταβάλλουμε την τροχιά του και να τον εξοστρακίσουμε. Κι αν όμως απλά τον σπάσουμε σε μικρότερα κομμάτια που θα συνεχίσουν να έρχονται κατά πάνω μας;
  • Με καθρέφτες – Ένας στόλος διαστημοπλοίων που θα κουβαλάνε ανακλαστικούς καθρέφτες θα μπορούσαν να «ψήσουν» στον αστεροειδή με τη βοήθεια των ακτινών του ήλιου. Τα αέρια που θα παράγονταν από την εξαϋλωση της φλεγόμενης επιφάνειας του ίσως προκαλούσαν μια μικρή ώθηση, ικανή να τον κάνουν να παρεκλίνει.
  • Gravity tractor – ένα διαστημόπλοιο το οποίο εκμεταλλευόμενο τη βαρύτητα θα μπορούσε είτε προσκρούωντας είτε περιστρεφόμενο σε τροχιά γύρω από τον αστεροειδή να μεταβάλλει την τροχιά του. Σίγουρα όμως θα χρειαζόταν αρκετός χρόνος ώστε τα αποτελέσματα να είναι ικανοποιητικά. http://en.wikipedia.org/wiki/Gravity_tractor

Περισσότεροι πιθανοί τρόποι εξοστρακισμού ενός αστεροειδή: http://en.wikipedia.org/wiki/Asteroid_deflection_strategies

Ετικέτες: # # # # # # # #

© 2012 - 2024 Viewz.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί Cookies και με την επίσκεψη σας σε αυτή, αποδέχεστε τη χρήση τους.

Version: 2.0.174